𝗗𝗲 𝗰𝗲 𝗮𝗺 𝘃𝗼𝗿𝗯𝗶𝘁 î𝗻 𝗣𝗮𝗿𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗧𝗲𝘇𝗮𝘂𝗿𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗮𝗳𝗹𝗮𝘁 𝗹𝗮 𝗠𝗼𝘀𝗰𝗼𝘃𝗮?

Am dezbătut ieri în plenul de la Strasbourg planul de acțiuni al Uniunii Europene privind traficul de ilicit de bunuri culturale.

Nu puteam rata această dezbatere, pentru că cel mai mare jaf de bunuri de patrimoniu din istoria ultimului secol al Europei privește România.
Avem la Moscova, ținut ilegal mai bine de un secol, întregul tezaur al României. Transportat în 41 de vagoane, acesta conține peste 91 de tone de aur, majoritatea fiind bijuterii și monede rare și 2,4 tone de lingouri de aur din rezerva BNR. Valoare totală de peste 5 miliarde de euro.

De asemenea, au mai fost duse la Moscova opere de artă ale muzeelor și mănăstirilor din România, peste 1350 de tablouri și gravuri, cărți și miniaturi vechi. O parte din aceste bunuri culturale au fost restituite, dar întregul tezaur al României este în continuare în Rusia. Moscova a refuzat în repetate rânduri să îl restituie României.
Consider că odată cu dezbaterea planului Uniunii Europene privind combaterea traficului de bunuri de patrimoniu se creează premisele pentru ca legislația europeană în materie de recuperare a obiectelor de patrimoniu să fie îmbunătățită.

Avem nevoie de o legislație nouă și clară, care să ajute statele membre să-și rezolve litigiile ce țin de patrimoniul aflat ilegal în alte state și să combată eficient traficul ilicit cu obiecte de patrimoniu.
Cred că România trebuie să participe activ la întregul proces, întrucât problematica tezaurului nostru aflat la Moscova poate fi o chestiune de interes al UE, nu doar una bilaterală.

Legislația europeană este într-o continuă evoluție și trebuie să fructificăm fiecare oportunitate pentru a putea soluționa mai rapid și mai sigur chestiuni ce țin de drepturile și interesele noastre ca țară.